Historie

Horten Roklubb har fostret topproere på junior- og seniorplan gjennom årtier og har hatt deltgere i alle VM og OL siden 1974. Her kan du lese et lite utdrag av historien. Det kommer en jubileumsbok i 2020 (klubben er 90 år) med en detaljert historiefortelling. 

Norges Roforbunds planer om å legge en permanent regattabane til Horten indre havn var den direkte årsaken til at Horten Roklubb ble stiftet. Baard Hellum tok på bakgrunn av dette, initiativet til å stifte Horten Roklubb den 11. juni 1930. Den 3.mai 1931 ble klubbens første klubbhus innviet og i 1935 vant Horten Roklubb sitt første kretsmesterskap. 

Perioden fra 1936 til 1940 var en glansperiode for klubben med blant annet to Norgesmesterskap og den beste klubben i Vestfold. I det 40. jubileumsåret i 1970 fikk klubben dobbelte Norgesmestere i juniorklassen, både i firer med styrmann og i firer innrigger.  I 1971 vant vi Norgesmesterskap i åtter da juniorlaget i en over 40 år gammel lånt båt fosset fra fem andre solide juniorlag på Nordåsvannet i Bergen. Indre Havn var arena for flere NM, siste gang i 1977.

På juniorsiden ble det stadig utviklet nye talenter i Horten Roklubb. Sverre Norberg og cox’en Svein Sveberg var klubbens første internasjonale roere i seniorklassen da de deltok i VM i toer med styrmann i 1974. Sverre Norberg var dessuten klubbens første OL-deltager i 1976. Fra den gang  har klubben hatt deltagere i alle VM og OL fram til i dag. 

Ivan Enstad og Espen Thorsen var i OL i Los Angeles i 1984 og ble nr. 8 i 4x (med Vetle Vinje fra NSR og Pål Sandli fra Drammen). Ivan rodde videre 2x med Per Sætersdal fra Fana Roklubb og ble nr. 4 i VM i 1987. De var blant favorittene til OL i 1988 men en bilulykke satte en stopper for Ivans videre rokarriere. Arild Hanseth, Rolf Thorsen, Espen Thorsen og Ivan Enstad vant Kongepokalen i 4x i NM, 1987

En stor begivenhet var det da Rolf Thorsen i 1982 ble verdensmester i dobbeltsculler sammen med legendariske Alf Hansen. Klubbens første VM-medalje noensinne. Senere tok han ytterligere to VM-gull sammen med Lars Bjønnes i 1989 og 1994. I tillegg har han hentet 6 Kongepokaler til klubben, hvorav 5 av dem i singelsculler. Det har også blitt to OL-sølv på Rolf, i dobbeltsculler og dobbeltfirer.

De største dagene i klubbens historie er utvilsomt da Olaf Tufte ble olympisk mester i singelsculler i 2004 og gjentok bragden i 2008. Den første olympiske mester i klubbens historie og det andre og tredje OL-gullet i Norges Roforbunds historie. I 2001 vant han både World Cup sammenlagt i singelsculler og Norges første VM-gull noensinne i samme båtklasse. I 2002 ble det bronse på Olaf, mens han kom knallsterkt tilbake igjen i 2003 og vant VM i singelsculler nok en gang. Olaf har også en OL sølv i 2x med Fredrik Bekken fra Drammen fra Sydney 2000 og en OL bronse i 2x med klubbmakker Kjetil Borch fra Rio 2016.

Kjetil Borch er neste generasjons topproer fra Horten. Nyslått verdensmester i singlesculler 2018 og Europamester samme år. I tillegg har han, sammen med makker Nils Jacob Hoff fra Bergen,  VM gull (2013) i dobbeltsculler.  Sammen med Olaf tok han OL bronse i Rio i 2016.

Bjørn Jostein Singstad var med i junior VM, U23 VM og verdenscup i perioden 2007 til 2015. Han fikk flere hederlige plasseringer i flere ulike båttyper. Mange aktive roere har fått sin plass i glass og ramme i Tufte stua i klubbhuset. Spesielt på juniorsiden har klubben hanket inn flere Norgesmestertitler og det har vært deltagelse i junior VM, junior EM, Nordisk og Baltic cup.  Stine Eriksen Hammer, Maja Marie Aspenes, Mia Helene Falch, Nicolai Enstad Haraldseth og mange flere. Se fullstendig oversikt over meritter og utøvere under egen fane.

Klubben har fem æresmedlemmer, Axel Proet Høst, Einar Eriksen, Ove Finsveen, Hans Due og Olaf Tufte.